Târgul de Paşti de la Craiova, ajuns anul acesta la cea de-a patra ediţie, a confirmat ceea ce alte astfel de manifestări din ultima vreme au creionat: faptul că românii au din ce în ce mai puţini bani de dat pe altceva decât strictul necesar. Poate că la o astfel de situaţie a condus şi desfăşurarea Târgului (6 - 8 aprilie) înainte de data de 10 ale lunii (data salariilor), sau poate apropierea Paştelui şi perspectiva aproape exclusiv alimentară (cu serioase implicaţii financiare!) din care este privită această sărbătoare (la fel ca şi Crăciunul, de altfel); cert e că oamenii au fost dispuşi să cheltuie tot mai puţin pe ceva cu funcţie strict estetică. Târgul de Floriile din acest an de la Craiova nu a fost mare, iar aproape jumătate din standuri a fost ocupat de produse alimentare (afumături & cârnaţi & caşcavaluri, alviţă & turtă dulce, miere, ulei presat la rece şi nelipsiţii Kurtos Kolacsi); cu toate acestea, chiar şi în condiţiile unei promovări bune - deschidere oficială cu multă presă, apariţii la tv în prima seară a evenimentului, un banner uriaş care s-a unduit în vânt de la balconul Teatrul ”Marin Sorescu” etc. - clienţii au lipsit. O pată de culoare au reprezentat-o participanţii la Olimpiada Naţională de Geografie (care au vizitat harnici târgul, de la un capăt la altul), precum şi mai mulţi turişti străini - portughezi, spanioli, italieni sau finlandezi (am vândut unor finlandezi, asta e o premieră!... vorbeau o limbă ciudată, pe care n-am reuşit s-o desprind cu nici un chip de maghiară) care au trecut agale pe la toate standurile.
Dar toate neajunsurile acestea au fost compensate, pe deplin, de respectul organizatorilor pentru cei invitaţi, tradus prin condiţiile excelente oferite meşteşugarilor: cazare de foarte bună calitate la Hotel Parc, trei mese pe zi (prânzul fiind adus în sistem catering pe esplanada Teatrului ”Marin Sorescu”, unde s-a desfăşurat târgul), decontarea transportului, punerea la dispozitie a corturilor (noi-nouţe) şi meselor necesare expunerii produselor, racord la curent electric etc. A fost - în contextul crizei economice din vremurile ăstea - o adevărată performanţă, pentru care Muzeul Olteniei, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, merită toate felicitările şi mulţumirile! Singurul aspect negativ - care, oricum, nu era la îndemâna organizatorilor - a fost vântul teribil care a bântuit platoul din faţa teatrului pe tot parcursul zilei de sâmbătă şi ploaia şi frigul care au marcat (ca de altfel întreaga ţară) ziua de duminică.
De azi intru într-un ”relaş” de două săptămâni, care înconjoară sărbătoarea Paştelui şi se încheie pe 20 şi 21 aprilie, când, la iniţiativa Primăriei Horezu, se desfăşoară Târgul de Izvorul Tămădurii ”Izvor de Tradiţii şi Artă Populară” la Horezu, pe platoul Romani din faţa Mânăstirii Hurezi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu