joi, 28 octombrie 2010

Soare si frig in capitala Olteniei

Primii fiori de frig au venit cand eram pe drumul de intrare in Craiova dinspre Valcea, vineri dimineata, pe la ora 7.00, cu privirea in termometrul masinii care se incapatana sa ma informeze ca afara erau -2 grade Celsius. O jumatate de ora mai tarziu, imi confirmam practic ca o astfel de temperatura nu era una chiar potrivita pentru montat cortul pe esplanada Teatrului National ”Marin Sorescu” - ce avea sa-mi fie casa si masa pe durata a trei zile.
La Targul de Zilele Craiovei - cea de-a 33-a editie anul acesta! - au participat peste 100 de mesteri populari, fapt tradus si printr-o concurenta mai acerba si, implicit, prin nivelul vanzarilor. Multi mestesugari de calitate, dar si multe kitsch-uri, lucruri urate si, evident, facute in serie turnata (se pare ca oricat s-ar stradui, din mainile cuiva nu poate iesi un lucru urat, ci numai daca il face in serie, turnat in forme). Au fost perioade destule in care oamenii treceau - vorba dlui Vasile Ene, coleg, din nou, de cort - ”ca expresul prin halta”. Nu trebuie sa fii specialist in economie sau sociologie ca sa-ti dai seama ca lumea este mai saraca decat in urma cu doua luni (cand eram la Sibiu) si ca spaima de facturile iernii este tot mai mare.
Am avut parte de cazare de cea mai buna calitate - la Hotel Jiul, in imediata apropiere - am mancat cativa zeci de covrigi firbinti cu mac sau cu susan, atunci scosi din cuptor (de cate ori mergeam la masina parcata la cativa zeci de metri de amplasamentul cortului treceam prin fata acestei simigerii si nu aveam cum sa rezist mirosului divin; plus avantajul de a tine in maini - iar intr-o dimineata i-am bagat de-a dreptul in san, pe sub haina - covrigii calzi cand afara termometru sarea doar cateva linii peste zero), iar pe domnul care trebuia seara sa ne contecteze la energie electrica pentru a avea lumina la corturi il chema... Bezna (in mod evident, apelurile ”domnu' Bezna, vrem si noi lumina!” au intrat imediat in folclorul targului).
Cel mai mult am dat in ultima zi de targ, poate datorita programului folcloric de pe explanada teatrului care s-a intins pe durata a mai multe ore, atragand lumea, poate datorita faptului ca a fost cel mai cald din cele trei zile...
Multumesc din nou domnului Cornel Balosu, pe care m-am bucurat sa-l revad in Craiova, pentru invitatia de a lua parte la acest targ. Acum, dupa cateva zile de repaus (odihna absolut necesara + doua sarbatori religioase), voi reincepe lucrul pentru un targ care se va tine in 26-28 noiembrie, la Cluj Napoca, la supermarketul Real. Si incerc si o serie noua de piese, ceea ce nu inseamna neaprat ca imi va si reusi.

Un comentariu:

  1. Cum a fost la targul de la Craiova?
    dar la Cluj, la Real, anul trecut in nov?

    Unde va gasim produsele? Cum comunicam pentru a va da niste comenzi pentru anumite produse?

    Multumesc tare mult,

    ela atanasiu

    RăspundețiȘtergere